Slovenský kopov

Slovenský kopov

Slovenský kopov se především využívá při lovu na černou zvěř. Kopov je už odpradávna pes, který se používal jako pomocník při lovu zvěře černé a šelem povědět něco více.

Původ

Jak už vypovídá název, toto plemeno pochází ze Slovenska. Stopy kopova sahají ale do doby před naším letopočtem. Vyvinul se totiž z původních loveckých plemen, které si prošlo přirozeným vývojem a to až do podoby, kterou známe dnes. 
Prapředci Slovenského kopova se vyskytoval převážně v horských oblastech, kde ho lidé chovali především kvůli jeho loveckým schopnostem. 
V roce 1940 byl Slovenský kopov zapsán do Slovenské plemenné knihy psů. Mezinárodní kynologická federace oficiálně uznala toto plemeno až v roce 1963.

Vzhled

Slovenský kopov má obdélníkový tvar těla, rovnou tlamu, která je přiměřeně dlouhá. Pysky jsou krátké a přiléhající se zřetelným koutkem. Oči mají mandlová tvar a oční víčka vždy černé. Uši jsou posazeny nad rovinou oka, zakulacené a středně dlouhé. Srst je černá, 2-5 cm dlouhá, hustá a středně hrubá. Kopov má místy hnědé až mahagonové odznaky převážně na svých končetinách.

Povaha

Jelikož je Slovenský kopov lovecký pes, vyniká svou inteligencí, temperamentem a ostrostí. Má skvělé stopovací schopnosti. Stopu vydrží sledovat až několik hodin.
Štěňata jsou často bouřlivá a vyzývavá, a proto si toto plemeno vyžaduje pevnou ruku. 90% z nich se ale kolem čtvrtého roku zklidní. Jsou hraví a bystří, ale zároveň i velice tvrdohlaví. Pokud se rozhodnete chovat toto plemeno, nikdy si nepořizujte dva psi. Jelikož se jedná o dominantní rasu, silnější jedinec může toho slabšího dokonce zabít. 

Zajímavosti

  • Přestože se jedná o velmi živé a temperamentní plemeno, Slovenský kopov je ke svému pánovi nesmírně loajální.
  • Slovenský kopov může nevidomým sloužit i jako vodící pes. K tomu jsou vedeni už od štěněčího věku.
  • Toto plemeno neslintá, nechrápe a netrpí ani na žádné dýchací obtíže.
  • Kopov je velmi neústupný a nebojácný, proto je ideální i jako hlídací pes.
  • Díky jeho vytrvalosti udržet stopu několik hodin, patří kopov k velmi oblíbeným loveckým psům.

Další informace jsou uvedeny na klubových webových stránkách slovenskykopov.cz a slovensky-kopov.sk.

Přidat komentář

Sledujte nás na sociálních sítích
Copyright © 2024 Štěňata na prodej